Tips & Trix

Gräs & Mossa

Sköt om din gräsmatta - året om

 

En frisk och grön gräsmatta blir verklighet med rätt verktyg, gödsel och skötsel. Vad används en vertikalskärare till och hur lagar du en gropig eller mossig del av gräsmattan? Lär dig allt om att ta hand om din gräsmatta och hålla den välmående året om med våra tips.

Fem snabba och bra tips för att sköta om din gräsmatta.

  1. Räfsa och kratta bort löv och fallfrukt under hösten.
  2. Ge näring och gödsla när gräset börjat växa.
  3. Täpp igen gropar, kala fläckar och ta bort mossa – så nytt gräs.
  4. Ge rötterna luft med en vertikalskärare.
  5. Klipp gräsmattan regelbundet under hela sommaren.

Lufta gräsmattan vid behov

För att få en tätare och friskare gräsmatta kan du lufta gräsmattan genom att vertikalskära den. Vertikalskärning bör ske när gräset har vaknat till liv och börjat växa lite men före du gödslar och stödsår. Vertikalskär genom att göra små lufthål ett par centimeter ner i jorden och skär lite i/sära på gräsrötterna så att gräset syresätts och dräneringen förbättras. Enklast är att lufta gräset med så kallad vertikalskärare men du kan också sticka hål med valfritt spetsigt verktyg cirka var 5:e till var 10:e cm.

Räfsa gräsmattan

Det allra första du kan göra på våren är att städa gräsmattan genom att försiktigt räfsa bort kvistar, stenar, kottar, dött gräs och mossa. Men tänk på att det är viktigt att låta gräsmattan torka upp ordentligt innan du sätter igång. Annars riskerar du att göra mer skada än nytta.

Gödsla och kalka gräsmattan

Gödsla gräsmattan för att ge extra näring, så att den blir tåligare och står emot ogräs och mossa. Använd gärna ett långsamverkande gödningsmedel så att du inte riskerar att “bränna” gräsmattan. Följ doseringen på förpackningen och använd t.ex. en spridarvagn eller stroller för att fördela gödslet jämnt. Sprid före regn eller vattna med motsvarande 10 mm regn, så att gödslet sköljs ner i jorden. Upprepa gödslingen under försommaren. Om jorden är sur kan du också kalka gräsmattan på samma sätt som du gödslade. Ett riktmärke är att jorden ska ha ett pH-värde på mellan 6,5 – 7 för att gräsmattan ska trivas som bäst. 


Klipp gräset när det är över 5 cm högt

Vänta med att klippa gräset första gången tills det är väl över 5 cm högt. Klipp det sedan cirka 1-2 gånger i veckan men inte för mycket i taget – helst inte kortare än 4-5 cm och aldrig mer än en tredjedel av grässtråets längd. Klipp oftare under fuktiga perioder då gräset växer mycket, och minska klippfrekvensen under torra perioder. Om du klipper gräset ofta och lite kommer du att få en jämnare och tätare gräsmatta och dessutom hålla ogräs och mossa borta. Om du vill minska behovet av gödsling kan du låta det finklippta gräset ligga kvar på gräsmattan. Avklippt gräs gödslar mattan och ger en luftigare jordyta. 

När du har luftat gräsmattan är det dags att tillföra näringsrik jord, fylla i ojämnheter och stödså vid behov. Använd dressjord som du fördelar över gräsmattan med en borste eller kvast. Om gräset är högre än 5 cm kan du klippa det först, så att du säkerställer att den nya jorden sjunker ner mellan grässtråna. Använd även dressjord i gropar och på kala ytor som stödbädd för nya gräsfrön och så sedan nytt gräs där du önskar en tätare gräsmatta. När gräset vuxit till sig lite kan du dressa och stödså på nytt vid behov. Är det en större yta som är kal (eller där gräset inte mår bra) kan det vara klokt att luckra upp jorden och börja om på nytt.

Vattna den nysådda gräsmattan 

Den etablerade gräsmattan tål torka ganska bra och behöver inte vattnas särskilt ofta. En nysådd gräsmatta behöver däremot vattnas ofta och lite i taget för att den ska hålla sig lagom fuktig och för att fröna inte ska rinna iväg eller klumpa sig. Vattna gärna morgon eller kväll när det är varmt och soligt och använd en vattenspridare för att få en jämn bevattning. Vid riktigt torra perioder kan även den etablerade gräsmattan behöva vattnas. Ge den då rikligt med vatten vid ett och samma tillfälle så att vattnet verkligen tränger ner under ytan.

Hur blir jag av med mossan?

Se till att gräset växer sig starkt

Det bästa sättet att hålla mossa och ogräs borta från gräsmattan är att se till att gräset växer sig starkt, så att det kan konkurrera ut mossa och ogräs. Om gräsmattan mår bra finns det stora chanser att mossan och ogräset inte får fäste. Följ de råd som finns för hur du underhåller din gräsmatta under hela säsongen.

 

Vad beror mossa på

Mossa växer gärna under skuggiga och fuktiga förhållanden. Tänk på att dålig dränering gynnar mossan.

Mossa i gräsmattan beror i många fall, till 80-85 procent på att mattan har näringsbrist. 
En gräsmatta som får tillräckligt med näring och vatten, slipper mossan. Buskar, träd och häck tar näring från din gräsmattan och då kommer ofta mossan vid gräsmattan som gränsar dit . Försök att ge extra gödsel och vatten i närheten av buskar och häck om ni upplever det problemet.. Det är också bra att kolla pH-värdet på jorden. Det bör ligga mellan 6-7 för att gräset kan ta upp näringen på bästa sätt.  

 

Klipp gräsmattan ofta

För att motverka att mossa och ogräs får fäste ska du klippa gräsmattan ofta och lite, helst en eller två gånger i veckan under säsong. Ta gärna hjälp av en självgående robotgräsklippare som är optimal för just denna typ av klippning. Undvik lager av gräsklipp som ligger kvar och håller gräsmattan fuktig.

Ta bort mossa från gräsmattan

Vill du försöka kratta bort mossan så lossar den lättast på våren innan gräset börjat växa.

Att använda mossmedel som bränner mossan är en kortsiktig åtgärd och ökar kemikalieanvändningen i trädgården. ­­Gödsling och regelbunden klippning under växtsäsongen missgynnar mossa. Gör som en robotgräsklipparna, klipp ofta och låt gräsklippet ligga kvar som jordförbättring och gödning.

 

Vertikalskär gräsmattan

Ett djupverkande steg för att bli av med mossa i gräsmattan är att lufta gräsmattan med hjälp av en vertikalskärare.

Att vertikalskära gräsmattan ger syre, ljus och näringsämnen tränger ner till gräsmattans nedre delar och stärker gräset i rötterna.  Varje liten gräsplanta får bättre förutsättningar och växer därför bättre och blir starkare samt håller mossan borta på ett bättre sätt.

 

Mossmedel mot mossa

För att snabbt få en mossfri och fin gräsmatta kan du använda mossmedel.
Du kan använda dig av ett kombimedel som både bekämpar mossan samt gödslar din gräsmatta. Det är bra för då ger du samtidigt näring till din gräsmatta.  Kombimedlet bör man sprida ut först när marktemperaturen ligger på ca åtta-tio plusgrader (april-maj)

Så tar du bort ogräs

Mindre ogräs som veronikor och vitklöver kan du ta bort med en handvertikalskärare. Använd den ofta så stör du växterna och på så sätt slutar de växa och vissnar.

För större ogräs, som maskrosor, rekommenderar vi att du använder en ogräsupptagare eller ett rotjärn. För ogräs som fått fäste på stengångar rekommenderas att använda fogkrats eller fogborste i stål. Desto tätare gräsmatta du har, desto mindre chans för ogräs att växa upp. 

Välj anpassat gräsfrö för skuggiga platser

Om delar av gräsmattan ligger i skugga mestadels av dagen kan det vara svårt att komma till rätta med mossan. Testa med att gräva bort mossan och så gräsfrö för skuggiga platser. Funkar inte det kan du överväga att istället plantera skuggtåliga marktäckande växter eller anlägga en rabatt just där.

Dränera gräsmattan vid mycket fukt

Om vatten ofta blir stående efter regn kan det vara ett tecken på att gräsmattan har dålig dränering. Eftersom mossa trivs där det är fuktigt kan det i svåra fall vara värt att gräva om gräsmattan och förbättra dräneringen med ett lager grus, sand eller dräneringsrör. Den väldränerade mattan torkar upp snabbare efter nederbörd och gör att mossan inte trivs. 

8 tips: Så tar du bort mossa och ogräs från gräsmatta och stenplattor
  1. Växer det mossa på dina stenplattor? Testa att ta bort den med en högtryckstvätt.
  2. Växer mossan mellan plattorna kan du rensa bort den med ett ogräsjärn som skär i fogarna.
  3. Har du problem med ogräs? Förebygg problemet genom att rensa då och då så att inte ogräset tar över helt. Bättre att rensa lite och ofta istället för en enda gång.
  4. Är jorden sur? Då ska du kalka gräsmattan på hösten. Tag helst ett jordprov för att kolla pH-värdet.
  5. Mossmedel, kombimedel som innehåller både gödsel samt mossmedel och järnsulfat-medel bekämpar mossan.
  6. Glöm inte bort att gödsla gräsmattan regelbundet för att bekämpa mossan.
  7. Vertikalskär, stödså och dressa din gräsmatta minst en gång per säsong Då får du bort dött material samtidigt som du får en friskare och tätare gräsmatta.
  8. Använd inte en mossrivare. Använder du en mossrivare sprids mossan lättare och kan leda till att du får ännu mer mossa i gräsmattan följande år
©2022 Wittenbergs Skötselbolag AB

072 - 541 85 85

erik@wsbab.se

Hitta till oss

Rulla till toppen