Tips & Trix

Fruktträd

Äppelträd

Tycker du att äppelträdet ser lite risigt ut eller har du ett nytt äppelträd? Vi hjälper dig på vägen med några enkla råd! Många väljer att ta hjälp från oss på Wittenbergs för att ta hand om fruktträden.

Hur lång tid tar det för ett äppelträd att växa?

Det kan komma som en besvikelse att ditt äppelträd kanske inte ger frukt under de första 10 åren. Tänk på att du fortfarande ta hand om det. Tänk på att ansa äppelträd regelbundet. Det krävs extra uppmärksamhet för att beskära ett ungt äppelträd, eftersom du måste lära dig att skilja på fruktbärande grenar och skott som bara tar näring. Vårdar du ditt äppelträd så ger du trädet ett längre liv och skörden har förutsättningar till att bli större och bättre. Du börjar med att titta på trädet från olika håll. Hur växer grenarna och finns det skadade eller döda grenar. Skapa en plan för vad du vill göra och hur du vill att ditt äppelträd ska se ut.

Du börjar med att ta bort alla skadade och döda grenar. Efter det tar du bort de grenar som växer rakt upp, neråt eller inåt trädet. Plocka bort tunna och långa kvistar som inte orkar hålla frukt. Finns det låga grenar i ditt äppelträd kan du även ta bort dem så de inte är i vägen. Målet med att sköta om sitt äppelträd är att får en ljus och luftig krona. Fördelen med det är att trädet torkar upp snabbare efter regn. Om du väljer du att hålla trädet lite lägre är det lättare för dig att plocka frukterna. Det största misstaget man kan göra som nybörjare är att inte våga göra något alls.

Att sköta ett äldre äppelträd måste få ta lite tid.

 Man kan inte ta bort allt man vill redan första året. Det gäller att ha en plan för att inte skada trädet för framtiden. Hur många grova grenar ska och kan man ta? Det är inte bra att stressa trädet för mycket. Kontakta oss så hjälper vi dig att sköta om ditt fina gamla äppelträd.

Plommonträd

Det kan vara en konst att få plommonträdet att må bra och ge mycket frukt. Ett sätt är såklart att beskära och ansa, samt gödsla. Gödsling behövs vanligtvis inte under dom första åren, då trädet kan växa för snabbt och skada barken. Vad ska man mer tänka på Här kommer några bra råd för att ditt plommonträd inte bara ska blomstra, utan också ge rikligt med frukt. Är du lite osäker på hur man ska göra är ni välkomna att kontakta oss så hjälper vi till och tar hand om dina fruktträd.

Hur och när klipper man plommonträd?

Det man ska tänka på när man ska klippa sitt fruktträd är att ha en vass sekatör. Klipp alltid de grenar som växer inåt och uppför stammen. Dessa tar kraft och näring från trädet. Du kan klippa ditt träd under alla säsonger. Det bästa månaderna att beskära sitt träd och möjligheten till att få mer frukt är juli, augusti och september.

Hur ska jag beskära mitt plommonträd?

Du ska tänka på att beskära ditt plommonträd med stor försiktighet. Det är känsliga träd, som lätt kan förstöras om du gör ett misstag. Beskär du ditt plommonträd för hårt så kommer det att skjuta vattenskott, som tar kraft från ditt träd. Beskär du för lite så kan det ta fokuset från trädets producering av frukt.

Hur ska jag ansa plommonträd?

Att ansa ditt plommonträd kan i mycket vara lika som att beskära plommonträdet. Som vanligt tar du bort grenar som är sjuka, döda, eller växer åt fel håll. Ditt bästa plommonträd kan också behöva kärlek även om det ger mycket frukt. Det är oftast bättre att beskära plommonträd lite lätt då och då, istället för att beskära plommonträd hårt och ofta.

Måste man ha två plommonträd?

Det är inte ett måste, eftersom plommonträd ofta är självpollinerande. Vissa sorter av plommonträd skilja sig från andra. Vi hjälper dig så tveka inte att kontakta oss för att få hjälp hur du ska tänka och göra. Om du har problem med att få frukt på ditt plommonträd, så kan du behöva ett annat plommonträd Det man ska tänka på att det krävs att de båda träden blommar samtidigt för att de ska ha någon nytta av varandra.

Hur får jag frukt på plommonträd?

Något viktigt att tänka på är att du behöver ta hand om det hela året. De första 5-10 åren så kan det vara dåligt med frukt eller ingen frukt alls. Du behöver sköta om trädet till det är stort nog att det ger frukt. Det går bra att beskära ditt träd men var väldigt försiktig så du inte beskär det för hårt. Gödsla på våren för att ge plommonträdet bättre chans att ge frukt. Ge gödsel närmare hösten för att stärka trädet inför vintern.

Päronträd

Har du ett vackert päronträd ståendes i trädgården som du vill få liv i igen? Eller har du kanske precis köpt in en god päronsort som du ska plantera? Att lära sig hur man beskär sitt päronträd är bra, Men vill du ha hjälp med att beskära så finns våra medarbetare till hands. De vet precis allt om hur ditt päronträd ska behandlas.

Kan man beskära päronträd?

Ja, du kan beskära och klippa päronträdet. Ett päronträd behöver faktiskt inte beskäras lika ofta som andra träd.

Hur beskär man ett gammalt päronträd?

När du ska beskära ditt gamla päronträd är det viktigt att du inte beskär det lika hårt som ett ungt träd. Klipp bort skott som växer inåt mot kronan. Det gäller även skott som växer uppåt längs med stammen. Dessa skott tar kraft från trädet och kan resultera i mindre växtkraft och mindre frukt. Du behöver ta bort gamla grenar och har ditt päronträd sjuka grenar så måste du ta bort på en gång innan sjukdomen sprider sig vidare. Se till att rengöra och sprita sekatören innan du klipper varje gren för att inte infektera mer av trädet.

När ska man klippa vattenskott?

Det bra att beskära ditt päronträd på vårvintern samt under JAS. Det skjuter oftast mer vattenskott om man beskär på vårvintern.

Hur ska jag sköta mitt päronträd?

Alla träd behöver mycket kärlek i början. Det kräver att du gödslar det och att du beskär det i rätt tid. Inte för lite och inte för mycket. Ditt päronträd behöver mullrik jord för att orka bära frukt.

Hur länge lever ett päronträd?

En vanlig livslängd på ett friskt päronträd brukar vara mellan 25 och 30 år. En del päronträd slutar dock att ge frukt efter 10 år. Det man kan tänka på är att ett päronträd är riktigt vackra även om de inte ger frukt. Tyvärr så har delar av södra Sverige drabbats av päronrost som gör träden svaga och frukten oätlig.

Varför blir det inga päron?

Det kan bero på flera olika saker. För att det ska bildas frukt måste det finnas flera olika sorter i närheten, men i dagens tättbebyggda områden är det vanligen inget problem. Det kan vara så att ditt träd är för gammalt. Du kan ge det ett par år till med gödsel, och vara noga med att rensa gräs och ogräs runt omkring trädets stam. Trädet behöver också bra med vatten under torra somrar.

Körsbärsträd

Hur tar man hand om ett körsbärsträd? Här kommer några råd för dig men vill du vara säker på att trädet för rätt vård och hjälp så kontakta oss.

Hur beskära jag körsbärsträdet?

Beskärningsperiod som gäller är augusti, september. Som du vet sen tidigare är alla träd är känsliga för att bli beskurna för hårt. Att beskära körsbärsträd hårt kan innebära att ditt körsbärsträd kommer att skjuta vattenskott. Det kan tyvärr göra att ditt fina träd blir lite tråkigt och inte ger massa frukt. Gamla grenar, sjuka grenar och grenar som växer inåt eller uppåt eller längst med stammen ska man ta bort direkt. Det viktiga är att inte ta bort för mycket eller för lite. Gränsen kan vara hårfin så kontakta oss för hjälp.

Kan man kapa körsbärsträd?

Det är såklart skillnad och annorlunda att kapa mot att klippa ett körsbärsträd. Att kapa trädet betyder att du tar ner körsbärsträdet på höjden ganska rejält. Att kapa ett träd är aldrig ett bra alternativ och du vill göra ditt träd starkare eller vackrare. Att kapa körsbärsträd fel stressar trädet rejält, och det tar längre tid på sig att bli helt igen.

Hur räddar man ett körsbärsträd?

Om ditt körsbärsträd har dragit på sig ohyra eller en sjukdom så är det viktigt att du gör dig av med ohyran eller sjukdomen så fort som möjligt. Kontakta oss så kommer vi och hjälper dig.

Måste man ha två körsbärsträd?

Körsbär är inte naturligt självpollinerande, men många av de odlade sorterna idag är framodlade så att du bara ska behöva ett körsbärsträd. Ska körsbärsträd ska ha någon nytta av varandra måste de blomma samtidigt.

 

©2022 Wittenbergs Skötselbolag AB

072 - 541 85 85

erik@wsbab.se

Hitta till oss

Rulla till toppen